Onze dieren

Onze koeien
Onze dames hebben stuk voor stuk een eigen karakter. De één is nieuwsgierig, de ander is eigenwijs en weer een ander kijkt liever eerst de kat uit de boom. Het zijn altijd dezelfde die herrie in de tent schoppen, terwijl andere koeien weer zo mak als een lammetje zijn. Daarnaast hebben we verschillende soorten rassen koeien lopen. Zo hebben we Holstein koeien voor een goede melkproductie, Montbéliarde koeien voor een sterke lichaamsbouw en Viking Red koeien om deze eigenschappen te versterken. Bij het kruisen van deze rassen komt het beste van de koe naar boven en zal zij een duurzame koe zijn.

Binnen en buiten leven
Koeien zijn sociale dieren die in groepen leven. Iedere dame heeft haar eigen positie in het geheel en ook in de melkstal. Onze c.a. 65 koeien staan van april tot en met november buiten. Eind november gaan ze weer naar binnen. Ze verblijven dan in een grote ligboxenstal, waar de koeien los kunnen lopen. Ze hebben hier lekker de ruimte om te liggen, te eten en te herkauwen. Een koe die zich goed voelt, produceert melk met meer smaak en dat proef je.

Van kalfjes tot pinken
Onze kalfjes en pinken (1 jaar oud) staan dichtbij de boerderijwinkel. Daardoor zijn onze kalfjes redelijk gewend aan mensen. Dit maakt het voor de allerkleinste bezoekers extra leuk om langs te komen. Sommige kalfjes zijn zo nieuwsgierig dat ze zich soms zelfs laten aaien door bezoekers. Vlak na de geboorte staan alle kalfjes gezellig bij elkaar in een ruimte, waar ze zich vrij kunnen bewegen en gezelschap van elkaar hebben. Net als op een biologische boerderij worden onze koeien niet preventief met antibiotica ingespoten. Door juiste voeding, aandacht en zorg kunnen we in de meeste gevallen homeopathie inzetten om onze dieren te behandelen. Bij enkele gevallen moeten we gebruik maken van reguliere medicatie.

Goede voeding en bodemvruchtbaarheid
We zorgen graag goed voor onze dieren door ze gebalanceerde voeding te geven. Wij geven ze bijvoorbeeld Keltisch zeezout en vulkanisch gesteente meel. Keltisch zeezout bevat alle mineralen en sporenelementen die mensen en dieren nodig hebben. Iedereen die bewust bezig is met gezondheid heeft profijt van deze krachtige werking. Deze extra toevoeging geeft een unieke bite aan onze ambachtelijke kazen en andere natuurlijke producten. Want wat de koe eet, geeft ze aan ons terug. We houden ons bewust bezig om zo evenwichtig mogelijk met de bodem om te gaan. Dit houdt in dat we gebruik maken van speciale technieken waardoor de bodemvruchtbaarheid in balans blijft.

Andere gezelschapsdieren
Naast onze koeien en kalfjes zijn er nog andere, leuke dieren aanwezig op de boerderij. Zo hebben we vier paarden die ook ieder hun eigen karakter hebben. Ook vinden ze het leuk als ze geaaid worden of een lekker appeltje krijgen. Verder lopen er twee echte boerderijkatten rond die, als je geluk hebt, liggen te slapen tussen het hooi. Daarnaast zijn er drie stoere honden die vrij loslopen op het erf. Zij vinden het ook fijn als ze een aai over hun bolletje krijgen. Om het beeld af te maken hebben we nog een aantal scharrelkippen rondlopen. Zij scharrelen lekker rond en leggen daardoor gezonde eitjes die je in de boerderijwinkel te koop zijn. Wees er snel bij want op = op!