van Winden

Familiebedrijf
Wij zijn John en Nelly van Winden en wij wonen met onze drie kinderen in Schipluiden gelegen in het prachtige Midden-Delfland. Van Winden is van oudsher een melkveehouderij en een familiebedrijf waar nu de 3de generatie af en toe al haar intrede doet. Op onze boerderij lopen ongeveer 65 melkkoeien en 35 stuks jongvee.

Boerderijwinkel met ambachtelijke producten
Mede dankzij onze koeien maken we al jaren (h)eerlijke ambachtelijke producten. Drie dagen per week is onze boerderijwinkel geopend waar we o.a. zelfgemaakte boerenkaas, kwark, vruchtenyoghurt, roomboter, karnemelk en nog veel meer verkopen. De melk die we niet zelf gebruiken leveren we aan Friesland Campina.

Historisch gebouw
De in de 16de eeuw gebouwde, rietgedekte boerderij valt direct op in de omgeving. De boerderij heeft de status van een historisch gebouw gekregen, waar we dan ook erg trots op zijn. Dit vraagt van ons dat we de boerderij met zorg en aandacht onderhouden. Diezelfde zorg en aandacht besteden we ook aan onze dieren, grond en producten.

Duurzaam leven (mens, dier en natuur)
Voor ons is het niet meer dan logisch dat we bewust omgaan met het land. Het land is eigendom van de natuur, waar wij gebruiken van maken. We geloven in duurzaamheid en dat alles met elkaar in verbinding staat. Dat we geloven in duurzaam leven voor zowel mens, dier en natuur. Dat dit geen loze woorden zijn blijkt o.a. uit:

  • Onze koeien krijgen net als op een biologisch dynamische boerderij geen antibiotica toegediend tenzij het echt niet anders kan. Want wat de koe krijgt toegediend, krijgt de consument ook binnen.
  • De voeding die onze dieren krijgen is van de hoogste kwaliteit, waarin de juiste hoeveelheid essentiĆ«le elementen afgestemd is op wat de dieren nodig hebben. Hierdoor kunnen wij bijvoorbeeld producten maken die rijker zijn aan voedingsstoffen dan de producten in de supermarkt.
  • De balans van de bodem is erg belangrijk. De bodem bepaalt voor een groot deel hoeveel gras er groeit en wat de kwaliteit ervan is. Dat gras eten de koeien weer.
  • De bodemvruchtbaarheid van het land waarop onze koeien grazen is bij ons hoger dan de gemiddelde weide. We kijken naar wat het land nodig heeft en hoe we eventuele tekortkomingen op natuurlijke wijze kunnen aanvullen met o.a. oeroude technieken. Dit komt de bodem, de dieren, het milieu en uiteindelijk ook de consument ten goede.
  • We doen aan agrarisch natuurbeheer, wat inhoudt dat de vogelnesten geteld en gemarkeerd worden. Bij het maaien van het land houden we er rekening mee en maaien we om de nesten heen. Op deze manier kunnen de vogels ongestoord broeden en niet hun eieren of jonkies verlaten, omdat ze worden opgeschrikt.
  • De producten die wij maken en verkopen in onze boerderijwinkel zijn niet of nauwelijks bewerkt. Wij geloven in de puurheid van het product. Het toevoegen of juist verwijderen van bestandsdelen (manipuleren) gaat altijd ten koste van de kwaliteit en dus ook de smaak.
  • We zetten ons in voor het behoud van het karakteristieke open polderlandschap van Midden-Delfland, de waardevolle cultuur-historische bebouwing en alle landschapselementen van het gebied.